Investiţia pentru recoltarea manuală (cu ajutorul oamenilor)

Când sunteţi hotărâţi să infiinţaţi o plantaţie de arbuşti goji trebuie să ţineţi seamă de următoarele :

 A.Tipul de plantaţie adoptat şi modul în care sau cu ce se fac lucrările

- tipul de plantaţi se referă la densitatea arbuştilor din plantaţie, distanţa minima dintre arbuşti este de 1,5 m pe rând şi 2 m între rânduri. Fiecare va ţine cont de modul cum va face stropiri, modul de săpare, modul de adunare recoltă.  Aceste distanţe se pot mări în funcţie de nevoile si utilajele folosite  ( de ex. : se pot pune 2 rânduri care sa aibă între ele 1,5 m si 1,5 m pe rând între plante şi între cele 2 rânduri sa se lase o distanta de 2,5 – 3 m,   variante există)

- aici să ţineţi cont şi ce metodă adoptaţi la ancorarea arbuştilor

- investiţia diferă foarte mult deoarece : trebuie sa ştim distanţa dintre arbuşti, preţul de achiziţie al arbuştilor şi modalitatea de ancorare cu cisturile aferente

B. Pregătirea terenului  

- despre pregătirea terenului am detaliat toate lucrările şi cerinţele pregătirii solului. Lucrări necesare pentru o recoltă pe masură ar fi : scarificarea la 80 cm, arat adânc la 30-40 cm, îngrăşarea solui, aducerea solului la un PH peste 7

C. Alte investiţii necesare

- împreşmuirea terenului pentru a proteja plantaţia de animalele sălbatice (iepuri, căprioare)

- montarea unui sistem de irigaţii pentru verile secetoase pentru a avea o recoltă bogată

Toate aceste investiţii sunt necesare pentru a avea o plantaţie de calitate şi productivă.

Toate investiţiile diferă în funcţie de ce optează fiecare în parte, de cât de favorabilă e zona unde va înfiinţa plantaţia….etc., dar trebuie luate în calcul toate cele de mai sus.

Hai sa dau şi un exemplu de profit la o plantaţie matură cu 3330 de plante pe ha.

Să luăm producţia minimă pe arbust de 3 kg fructe proaspete şi un preţ minim de 4 euro/kg (mai putin de atât nu cred că se va vinde vreodată datorită modului de culegere al fructelor, poate nici la 4 euro nu va scadea), asta ar insemna :

3 kg x 4 euro =12 euro/arbust

12 euro x 3330 arbuşti= 39.960 euro/ha 

40.000 euro/ha este valoarea recoltei intr-un an slab la un preţ foarte mic.

La aceasta se mai adaugă şi valoarea venită din valorificarea frunzelor de goji uscate care ajung la 80-100 euro/kg. La 3 tăieri anuale se adună ceva frunze pentru ceai şi se pot scoate peste 1000 euro doar din frunze.

Cheltuieli anuale cu un ha de plantaţie Goji sa ajungă la 10.000 de euro, dar nu se ajunge.

V-am dat un exemplu simplu cu cantităţi şi preţuri minime, dacă doriţi o afacere curată si de viitor, aceasta este una. 

Datorită insuficientelor bugetare ale multor persoane, dar care au o palmă de pământ şi vor să facă ceva cu adevărat în viaţa avem o ofertă foarte diversificată pentru toate buzunarele.