Pe suprafața Globului, plantațiile de Goji se regăsec între zonele 3-10 de cultivare, preferă zona cu climă temperată a globului decât cea „exotică” cum se credea. Deoarece planta de Goji este extrem de adaptabilă oricărui tip de sol aceasta nu este considerată o plantă pretențioasă, însă se recomandă alegerea unui sol afânat (nu îi plac solurile mlăştinoase) şi cu PH-ul cuprins între 6.8 – 8.1.

            Pentru ca solul ce urmează a fi cultivat cu Goji să se încadreze în standardele PH-ului 6.1 – 8.1 putem utiliza mici trucuri antropice după urmează:

· Pentru a ridica PH-ul solului puteți utiliza var sau zeolit (acesta fiind bogat şi în multe alte minerale şi recomandat la culturile bio).

· Pentru a scade PH-ul solului puteți folosi sulfat de aluminiu, cu mențiunea directă de a consulta un specialist în soluri, însă ne putem consulta și aici înainte de a trece la treabă. 

RECOMANDARE:

· Cu cel puțin o lună înainte ca terenul să fie arat este recomandat să împrăștiați pe un hectar de teren 20 de tone de gunoi de grajd amestecat cu 300 – 400 kg de superfosfat și 150 kg de potasiu.                                                                                                                                                                                                                       

· Terenul se scarifică la o adâncime minimă de 80 cm, după care se ară.

· Aratul terenului se face la o adâncime cuprinsă între 30-40 cm, discuirea făcându-se temeinic pentru  obținerea unui pământ bine afânat. 

· După ce avem terenul pregătit ne ocupăm de axarea rândurilor, şpalieri…după caz…şi apoi plantare.

NOTĂ:  Pentru cei care doresc să înfiinţeze o plantaţie “bio” le recomand ca înnainte de toate sa ia legătura cu o firmă atestată să certifice culturi “bio”, iar după analizele de sol să ceară recomandări la specialişti cum să îşi pregătească terenul pentru acest tip de cultură (vă pot recomanda pe cineva pentru a vă ajuta, deja au experienţă la plantaţii de goji).

Analiza biologică arată faptul că sistemul radicular al plantei este foarte dezvoltat, având o rădăcină principală ce poate ajunge la o adâncime de 5-6m, de aceea se preferă un teren bine afânat și drenat. După cum am spus mai sus, planta de Goji rezistă foarte bine la secetă însă în primele două săptămâni de la plantare se cere o supraveghere atentă a acesteia pentru “a se prinde”. Din experiență vă pot certifica faptul că rata de prindere depășește 90%, lucru testat și experimentat într-o grădină cu strat vegetal. 

Pentru cei neinițiați în tainele plantelor de Goji vă pot spune că dacă imediat după trecerea iernii planta a mai crescut pe alocuri, în caz de secetă planta va trebui udată și ținută sub supraveghere.   

Planta de Goji este extraordinar de fascinantă deoarece chiar dacă are de suferit din diverse cauze, își va reveni miraculos, lucru care pe mine m-a uimit!