1. 1. Păstraţi copacul Goji la înălţimea ideala., în jur de 1,5 - 2m, eliminati orice ramuri ce sunt peste această înălţime

2. 2. Păstrati tulpina curata între boltă şi sol în jur de 60-80 cm.

3. 3. Identificati u ramurile ineficiente (lastarii, de obicei, acestia cresc foarte repede în sezonul cald, foarte dreapt şi netede) si eliminatile în cazul în care nu contribuie la structura baldachin ideal.

4. 4. Examinati forma baldachin şi decideti care dintre cele 2 modele doriţi să il utilizaţi pentru a construi baldachinul dumneavoastră.  Lasa-ti ramurile,  în funcţie de modelul ales, pentru a patrunde  prin baldachin soarele si vântul, ajutand ca randamentul sa creasca. Punctele de mai sus sunt un rezumat foarte scurt pe tăiere de iarnă, ​​care este cel mai important. Tunderea ar trebui să fie făcuta si în alte anotimpuri (primavara-vara),  precum şi pentru formarea de  copac goji şi îmbunătăţirea randamentului.

Goji creste foarte repede vara, când lumina si temperatura ii satisface nevoile sale de creştere şi dezvoltare. Fără  tăiere, un copac goji ar arata urât, si cu o  capacitatea  de randament scazut. În Ningxia China (locul de domiciliu al capacului de goji), goji copac a fost tăiat în mod tradiţional la forma de umbrela. În ultimii ani, două noi modele baldachin au fost adoptate pentru a spori potenţialul de randament al copacilol de goji.


Tăierea copacilor de Goji este unul din lucrurile cheie pentru cultivarea plantatilor goji de succes

 

Mai jos sunt cateva sfaturi::

1. 1. Primul an de tăiere a plantelor goji
a. a. Lăsaţi sa creasca sănătos  tulpina principala, elimina orice impusca laterală sub inaltimea de 80cm .

 b. Când planta ajunge la 80-100 cm, taiati vârful de creştere al tulpinii principale pentru a stimula creşterea de ramuri laterale.

c. c. Pentru orice ramuri laterale noi, care au unghi mai mic de > 45 de grade de la tulpina principală, trebuie eliminate. Lăsaţi 3-4 lăstari laterali cu unghiul mai mare < 45 de grade unghi de la tulpina principală
d. d. După ce toate impuscaturile rămase laterale creste pana la o lungime de 30 cm, în cazul în care nu există nici o creştere în sus din partea de sus a tulpinii principale,  în cazul în care vârful vechi în creştere a fost eliminat, lasă cel mai mare lastar sa creasca ca tulpina principala pentru al doilea an,

 2. 2. 2-5 ani tăierea la copacul de  goji 2-5 ani.  În mod tradiţional Goji copaci s-au tăiat în timpul iernii în hibernare. Pentru a obţine randament mai bun şi de calitate superioară, cu toate acestea, tăierea de vară este necesara. În tăierea copacului de  Goji exista două tipuri de lăstari care trebuie să fie eliminati în cursul verii pentru a controla creşterea exagerată a coronamentului şi a realiza structura rezonabila: fraieri şi varza de rădăcină. 

Fraieri: Muguri noi scosi din tulpina sau ramurile mari, mai ales de la faţa locului, unde ramurile vechi anteriore au fost eliminate. Fraieri sunt, de obicei, cu muguri de creştere rapidă în sus. Fraieri nu poartă flori,  consuma astfel o mare parte din hrana care poate fi altfel utilizate pe ramuri de flori. Fraieri trebuie să fie eliminati complet de la baza. Pentru un copac sănătos de  Goji adult trebuie sa eliminam lastari de indata ce acestia au fost identificati.

Varza de radacina: varza de radacina creste de la rădăcinile sub-sol, în special apare in locul unde o rădăcină a fost tăiat în prealabil  sau deteriorate în timpul cultivării.  În cazul în care nu se ia nici o măsură aceste varza de rădăcină se va transforma in noi copaci şi, eventual,  face managementul domeniului de cultivare foarte dificil. Pentru orice alte ramuri, urmaţi instrucţiunile de mai sus (elimina lăstari în funcţie de unghiurile lor de la tulpina principală).

 

Uneori este necesar pentru a elimina sau tăia scurt unele ramuri fructoase să lăsaţi un spaţiu pentru penetrare lumină şi circulaţie a aerului. Aici sunt ilustrare  trei modele baldachin pentru tăierea unui copac goji. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goji este cunoscut de peste 2000 de ani in Tibet si folosit in medicina traditionala datorita numeroaselor benficii curative. Localnicii care consuma zilnic sub forme diferite – ca fructe uscate, suc, ceai sau ca ingrediente in mancaruri - traiesc mai mult, mai energic si mai sanatos, chiar si peste 100 de ani.

 

S-a dovedit statistic ca in aceasta regiune numarul persoanelor cu virste peste 100 de ani este de 16 de ori mai mare ca in celelalte regiuni ale lumii!

Cu toate ca se cunosc de atatia ani,  proprietatile fructelor goji au fost recunoscute numai foarte recent de medicina moderna.

Cercetari stiintifice confirma adevarul stiut de 2000 de ani...
Introdus pe piata americana abia in anul 2007 devine in foarte scurt timp super fructul anului, consumat de Madonna, Elizabeth Hurley, Mischa Barton si alte staruri.

De ce este goji super fruct?

Este un cadou de la natura, un concentrat de vitamine, minerale, polizaharide, amino acizi, uleiuri esentiale si alte elemente importante pentru corpul uman.

Este al doilea in lume ca continut de vitamina C, contine mai mult beta caroten ca morcovii si mai mult fier decit o friptura dar este bogat in vitamina B si altele.
Este cel mai eficient antioxidant – consumul a numai 2o grame de goji asigura necesarul zilnic de antioxidanti!!

De fapt contine toate elementele necesare si benefice pentru corpul uman.

 

Datorita acestor componente goji ajuta la prevenirea si tratarea mai multor afectiuni, intareste sistemul imunitar, ajuta la prevenirea imbatrinirii organismului, este un tonifiant general al corpului uman.